fredag 6 december 2013

Årets största händelse

För några år sedan träffade jag Cattie på Säbyholms gård och trädgård är vårt gemensamma och stora intresse.
Redan förra hösten diskuterade vi hur hon skulle få till den där lunden med rododendron, hon var inte nöjd och det flyttades rododendron och perenner ofta och mycket, men det blev inte riktigt den känslan som hon eftersträvade.
Nu i höst fick vi göra något åt det och tog till radikala förändringar. Vi ritade först och vi gick och kände in vad som kan passa här och där, om siktlinjer och sittplatser.
Sen beställdes torvmull på pallar hem som jordförbättring och med hjullastaren tog hon bort gräset och körde in en del vackra stenar på plats.


Min lott blev att köra denna maskinen som står här, oj så roligt, fick verkligen blodad tand. Efter jullastarens tyngd behövdes det uppluckring och fördelning av den tunga jorden på ca 50 kvadratmeter. Lätt som en plätt och inte ansträngande alls. Kommer definitivt att ta hem en själv nästa år för det underlättade enormt, speciellt när man har en lerjord som det var här. 
Superkul.

Plantering av nytt och av de jordslagna växterna och sist på med täckbark på gångarna så det blir den där härliga skogskänslan.
Här ovan i den trekantiga dungen kommer det växa upp vitstrimmig liljekonvalj blandat med ängsanemon, vit kungsängslilja, vit fjärilsviol, skogsaster, och lite rams. Där finns också den ljuva pärlmalörten som kommer sprida underbar söt honumgsdoft och längst fram vid stenen växer den lilla söta vita krypfloxen "Ariane".
Alltsammans under en skir skugga av en än så länge liten Himalayabjörk.

Det ser lite för prydligt ut nu när det är nyanlagt och utan blad, det kommer nog rätta till sig när pinnar och grenar blåser ner från de stora träden och lägger sig som en naturlig skogsslöja.

En och annan stubbe placerades dit också.

Nu är det bara att vänta och se till våren hur det kommer att ta sig, de olika bladformerna tillsammans med en del blommor också. 
Årets största händelse blir en övergång till nästa år då Årets största händelser sannolikt blir det vackra man kommer upptäcka här.
Spännande.

Kika in på

Hélenas Blommiga Fredag på bloggen
  Bland Rosor & Bladlöss där temat är Årets höjdpunkter
Vivian

10 kommentarer:

 1. Skönt när känslan är att det ser för prydligt ut i början. Jag menar, då kan det ju bara bli bättre. :))
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb men det kommer att bli riktigt fint när växterna etablerat sig.
  En liten grävare skulle jag behövt för tio år sedan. Vi har riktigt tung jobbad mark med mycket sten. Men det går lätt att vara efterklok.

  Trevlig Advent

  SvaraRadera
 3. Men oj! vad fint.... Jag ser fram emot att se det i sensommar när det har vuxit till sig!

  Snyggt!

  SvaraRadera
 4. Stort arbete, det blir säkert bra!
  Ha en fin fortsättning på helgerna!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Vad roligt det låter, och så spännande det skall bli att få se resultatet.
  ha en fin andra Advent
  Kram Meta

  SvaraRadera
 6. Oj! Så spännande att följa detta!
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Vilket jättejobb. Det kan bli en fortsättning på hur det blev..

  SvaraRadera
 8. Verkligen spännande! Gillar rejäla tag! Några frågor som jag hoppas att du tar dig tid att svara på:
  Varifrån beställde ni pallar med torvblock?
  Kallas maskinen ni använde för hjullastare? Antar att man kan hyra sådana men då måste jag veta vad de kallas hos uthyraren.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Laila
   Vi beställde torv från den närmaste torv och jord distributören, Markaryd. vi valde torvblock som är brutna för att få en naturligare känsla. De som är sågade tycker jag personligen inte om men det är beroende på vad man ska ha dem till.
   Hjullastare har de på Säbyholms gård men det går nog att hyra från den lokala maskinuthyrningen, de är väldigt stora. Den lite mindre grävaren som vi hyrde finns i olika storlekar, denna vägde 1.7 ton och räckte bra för det vi skulle göra.
   Hör med din lokala maskinuthyrning vad de har att erbjuda utifrån det du behöver maskinen till, en minigrävare kan man använda till mycket.
   Ha en fin advent.
   Vivian

   Radera
 9. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...