måndag 29 augusti 2011

Mitt godaste örtsalt

Idag har jag gjort örtsalt.
Nu tror ni säkert att jag mortlar torkade örter med lite salt.... 
Nae, för många år sen när Ernst Kirchsteiger började synas i TV visade han hur man gör det allra godaste, vackraste och doftande örtsaltet.
Sen den dagen har jag varit populär bland vänner och bekanta må ni tro.
Jag gör stora satser och då räcker det också att ha som presenter och till --- "behöver ha mer, mitt är slut nu"  
Du måste själv göra detta goda salt som passar till precis allt.  Det förhöjer smaken i maten på nåt sätt.
Det blir en smakupplevelse som du aldrig kan vara utan.
Det du behöver är:

 Blandade örter, jag brukar ha en större mängd persilja än de andra örterna.
Jag använde i år vad som finns tillbuds av i örtagården och det var....
Vitlök, citrontimjan, vinterkyndel, rosmarin, salvia och mycket slätbladig persilja.
Till detta behövs det två kg grovt havssalt. 
Det mixar jag i matberedaren i färskt tillstånd och då tar jag bara några dl av saltet till att börja med för jag har inte så stor matberedare. Då får jag ett örtkoncentratsalt som jag sen mixar med mer salt i omgångar.  

Kan ni känna hur det doftar

Så här härligt grönt ser det färdiga saltet ut som får ligga på en plåt och lufttorka några dagar. 
Visst är det vackert, önskar ni kunde komma hem till mitt kök...... eller det fullkomligt stinker i  hela huset. 
Sen går jag och trycker i denna "smuldeg" under kommande dagar så den torkar fint innan jag lägger det i tätslutna glasburkar.

Lycka till med ditt örtsaltmakeri.
Vivian




4 kommentarer:

  1. Hej hej!
    Ja, det blir verkligen gott. Det jag fick av dig är slut för längesen, men jag har allt gjort en egen sats av mina örter. Och självklart av färska örter :-)

    Kram kram
    Lizette

    SvaraRadera
  2. Ja, vist är det gott. I mit tidligare liv lavede jeg örtte, örtsalt, sesamsalt, tahin och mycket annat. Nu bliver det til, att jag går ut i grönsakslandet och hämtar, vad jag behöver för nu. - Bas-gröntsaker övervintrar i jordkälleren.
    Frukt bliver fryst i portionsposer till bruk för resten av året. Easy piecy och lat.
    Just nu äter jag bönner varje dag, så de nästen står ut av öronen på mig.

    SvaraRadera
  3. Ska bli kul att följa din blogg Vivian.
    Vilken underbar färg ditt örtsalt har. Och nu måste jag lägga till dig i min blogglista innan jag glömmer det!
    Allt gott
    Eva

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...