måndag 23 januari 2012

Bladkombinationer


Bladfärger -- bladstorlek 
Kontraster i bladen kan vara snyggt, uppseendeväckande
och ge fägring hela säsongen.


 Sen har vi det jag tycker mest om:
Olika bladform som gör att det blir intressant.Jag kan tycka att det är en spännande känsla när mjuka, saftiga och köttiga bladverk möter grova och läderartade eller taggiga som i denna kombinationen - luftig köttig nunneört med läderartad rododendron och taggig berberis.


I en av mina rabatter har jag tänkt mest på bladverket som helhet, 
sen är det ju en och annan blomma som gör sitt.
Smalbladigt - bredbladigt, med lite olika yta och nyanser på bladen.


Tycker det är mest njutningsfullt i en trädgård när det inte är så
starka kontraster i det naturliga skapandet--ändå få till det med blickfång
som har DET bladverket som lyfter det andra. Samma art (Rododendron) men i olika bladformer, och en mjuk och oskuldsfull ormbunke nere till höger som vill rufsa till i den strikta ordningen av läderartade blad.


Här en vy hemma hos Eva i Falkenberg där hon har lyckats skapa en härlig kombinationen av blad och former som bildar en naturlig skönhet.


Vivian

5 kommentarer:

 1. Oj, så mycket läckert och vackert! Vad glad jag är att du länkade dina bladkombinationer, tack! Ska bli roligt att läsa mer i din blogg.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Underbart med blad; olika gröna nyanser och texturer. Alldeles extra vacker var andra bilden med kontrasterna mellan det stela raka och mjuka blommiga. Näst sista och sista bilderna är också underbara. Är det inte en safsa vid dammen till vänster? Har planerat en sån vid strandkanten på landet. Hoppas den blir lika pampig som den du visar.
  Ha det gott
  Kristina

  SvaraRadera
 3. Blad är så vackert... man kan få det att sjunga när olika former och texturer möts. Jättevackra kombinationer du visar - intressanta och formfulländade.

  Kram

  SvaraRadera
 4. verkligen vackra kombinationer och rododendron tillsammans med liljorna eller vad det är, så snyggt. Kul att hitta nya bloggar och studera. Kram Pia

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...