tisdag 22 maj 2012

Fjärilsviol är ett måste

Som om det inte vore nog med blå viol som doftar underbart och alla de vackra styvmorsvioler, det borde även finnas en fjärilsviol i varje trädgård önskar jag alla.

Viola sororia  'Freckles'
Den här prickiga är kanske inte snyggast, men den är en bra marktäckare och har fina gröna blad hela sommaren som påminner lite om hasselörtens. 

Viola sororia 'Priceana'

Fjärilsviol - Viola sororia

 Eller som den vanligaste vita fjärilsviolen som jag tycker är den vackraste, bildar hela mattor och har helt bedårande blomning just nu.
Fjärilsviolen sköter sig själv och de är fina hela sommaren, det har de kvaliteter som jag tycker är så värdefulla i trädgården.
Här utnyttjar jag deras växtsätt som marktäckare när de sprider sig, och får sprida sig i stället för att tvinga in dem i ett hörn eller rensa bort dem. 
Var växt har sin kvalité, och det gäller att utnyttja dem så de kommer till sin rätta glans.

Vivian

6 kommentarer:

 1. Fjärilsviolen är så fin jag håller med dig.Har den prickiga en stor tuva som blommar med massor med blommor just nu.MVH

  SvaraRadera
 2. Freckles har jag en liten stickling av . Kul att se den hos dig.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder af de smukke blomster.
  Tak for kigget.
  Ha` en dejlig dag.

  SvaraRadera
 4. Hej Vivian,

  jag hittade till din blogg via Annikas inlägg om vargaträdgården. Vilken fin blogg du har och jag blev minst sagt facinerad av den magiska vargaträdgården.

  Varma hälsningar,
  Maria

  Nu ska jag surfa runt lite mer på din blogg:)

  SvaraRadera
 5. Hej Vivian,sommarvärmen gjorde ett uppehåll,då är det skönt sitta inne och kollar bloggen.Jag har ochså fjärilsviol och den vanliga vita Viola sororia,de är helt underbara och väldigt användbara som marktäckare.

  SvaraRadera
 6. Violer - både luktvioler och fjärilsvioler är måsten tycker jag.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...