onsdag 9 januari 2013

Inte kräsen av sig

Ska ni satsa på en riktigt snygg och lättodlad marktäckare i år så kan jag rekomendera Plister, en riktig överlevare men ändå inte en som tar över för mycket, jo kanske denna första då men det är beroende av vad man tillåter.
Det  finns många varianter och de beter sig på lite olika sätt, men det jag tycker bäst om hos dem är att de har snyggt bladverk.

Vanlig Gulplister - Lamium galeobdolon, den kanske är lite väl vidlyftig och kliver in i de hörn och kanter som man kanske inte vill ha den, men där den får växa och frodas är den helt underbar.

En betydligt beskedligare sort av Gulplister är Lamium galeobdolon 'Hermann´s Pride', den bildar lätta tuvor och springer inte iväg lika hejdlöst som den rena arten.

 
Sedan har vi Rosenplister - Lamium maculatum, bildar täta och fina låga mattor som inte stör de andra högre perennerna. På marknaden har vi en del sortnamn. Jag köpte en gång 'Beacon Silver' och på bilden ovan ser ni en frösådd av den. De frösådder som blir av den kan både ha vita, ljusrosa och cerice blommor.

Denna gulbladiga Rosenplister - Lamium maculatum 'Aureum'
är grymt snygg, lyser verkligen upp de mest tråkiga hörna.

 Här en variant med många nyanser i bladen, Lamium maculatum 'Anne Greenaway' men det finns fler namnsorter av denna.

 
Och till sist har vi en ståtlig och hög Kungsplister - Lamium orvala.
Det är ingen marktäckare men vill verkligen rekommendera den, sjukt snygg perenn och lättodlad.
Det var lite om Plister, hoppas ni fick lite habegär nu, det drabbades nämligen jag av när jag upptäckte denna varierande perenn.

Vivian
 

8 kommentarer:

 1. Snygga. Ja köpte en med vita blommor på i höstas som jag hoppas kommer att ta sig fint. Kram

  SvaraRadera
 2. Mmm, nu vaknar habegäret. Funderar på om gulpilster den mer aggressiva sorten skulle kunna konkurrera ut ogräset framför avenbokshäcken...tål att tänkas på! Tack för tipset.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Ja nu fick du fart på habegäret.Gillar dom gulbladiga sorterna.Mmm.Nu fick man nått att tänka på.Var skulle dom passa hos mig.Kram Gunsan.

  SvaraRadera
 4. Ja dom är fina, har ett rosenplister White Nancy som får sprida sig på ett ställe.

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 5. Den enda av de sorter du tar upp som jag har erfarenhet av är rosenplister och den kan jag verkligen rekommendera! Det silvriga bladverket lyser upp och blommorna är jättesöta. Problemfri är den också, kräver bara lite ansning på våren.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Japp, habegäret slog ut i full blom :-) Har flera av sorterna förut men den där Anne Greenaway får jag nog ta och kika efter, grymt snygga blad. Gillade även den sista Kungsplister, den har jag inte sett förut. Tack för din fina parad ! Ha en skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Haag satte nån sort en gång i tiden på en kollonilott och den blev ett monster som tog över allt! Men nu får jag lita p dig för jag letar efter en snabbväxande marktäckare till mitt woodland! Växer rosenplister fort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa rosenplistrar som jag visar här är inte så aggresiva, som jag upplever i alla fall. Den som har blad med mer 'gröna med liten silvermittsträng'(inte med på bild)är som ett monster tycker jag och den håller jag på att utrota här.
   I skuggan så blir de större än i solen, men räkna med en halvmeter i diameter på en sommar bland de snällare varianterna av de som är ovan.
   Vivian

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...